Butiken

Hållbart pyssel: Påskris utan fjädrar

Påsken är nära och det är äntligen dags för påskpyssel! Kul tycker vi och vill passa på att inspirera med hållbart pyssel! Allt påskpyssel på marknaden är nämligen inte hållbart tillverkat, tyvärr. T ex har påskfjädrar ifrågasatts ur ett hållbarhets- och djurrättsperspektiv. Men det finns alternativ! Vi visar hur du gör egna återbrukade fjädrar istället! Ett perfekt pyssel för barn som vuxna. Självklart har vi även färdigt klimatsnällt påskpynt!

Garnfjädrar

Ett jättefint alternativ att göra är garnfjädrar. Håller dessutom bra till kommande år. Perfekt om du har gamla garnrester liggande hemma och du vill mixa och matcha färgtemat på ditt påskris själv. Kanske vill du ha ett stilrent ris med några få utvalda färger, eller kanske ett riktigt färgsprakande påskris? Du bestämmer helt själv! Så hur gör man? Jo, såhär.

Du behöver 

Garn i de färger du önskar

Sax

Kam

Ståltråd

Påskris

1. Klipp garnet

Klipp garnet i bitar på ca 10 cm. Du behöver ungefär 40 bitar garn per fjäder. 

2. Klipp ståltråden

Klipp sedan en bit ståltråd på ca 20 cm. Det viktiga är att den är tillräckligt lång för att få plats med fjädern (som blir ca 10 cm lång) och för att kunna vira ståltråden några varv runt en gren i påskriset för att fästa fjädern.

3. Knuten

Placera din bit ståltråd vertikalt framför dig på bordet. Ta sedan två bitar av ditt klippta garn och vik dem på mitten så att bitarna blir till varsin ögla. Nu är det dags att göra själva knuten. Tänk först på att inte knyta knuten för högt upp på ståltråden, dvs att lämna någon cm högst upp. Detta för att senare kunna fästa ståltråden. Placera sedan den ena garnöglan under ståltråden och den andra över, men med öglans öppning åt motsatt håll mot den andra öglan. Med ståltråden fortfarande mittemellan dina garnbitar sticker du ner den ena öglans ändar genom den andra garnbitens ögla. Gör samma sak på båda sidor. Dra sedan i öglornas ändar för att göra en knut med ståltråden i dess mitt. Dra åt ordentligt för att knuten ska sitta. 

4. Repetera 

Repetera steg 3 tills du har 20 st knutar på ståltråden. Det finns två alternativ att göra detta på. Antingen väljer du att alltid göra knuten på samma håll genom att alltid lägga garnöglorna åt samma håll. Exempelvis lägger du då alltid öglan under ståltråden med öppningen åt vänster och öglan över alltid med öppningen åt höger. 

Andra alternativet är att du lägger öglornas öppningar åt olika håll varannan gång. Dvs till exempel öglan under ståltråden med öppningen åt vänster och öglan över med öppningen åt höger på första knuten men sedan byter håll på knut nummer två så att öppningen på öglan under ståltråden andra gången pekar åt höger istället och den över till vänster. 

Skillnaden på hur dessa olika varianter ser ut ser du på bilden här under. Båda alternativen håller lika bra. Det är bara en fråga om vad man själv tycker blir snyggast. Till vänster är knutarna gjorda åt vartannat håll. Till höger är de knutna åt samma håll varje gång.

5. Fäst ståltråden

När du gjort 20 knutar på ståltråden är det dags att fästa kanterna så att de inte åker av. Det gör du genom att trä in änden av ståltråden tillbaka genom knutarna så att änden på ståltråden nu istället pekar mot dig och inte från. Dra sedan åt knutarna lite till för att försäkra dig om att de sitter tight och packa dem tätt genom att trycka knutarna uppåt, mot ståltrådens slut.

I andra änderna fäster du på liknande sätt. Se till att knutarna sitter tätt ihop. Trä sedan ståltrådens andra ände igenom den sista knuten och tillbaka ut igen, åt samma håll som den pekade innan du fäste den. Du kan behöva lossa något på den sista garnknuten för att kunna göra detta. Dra sedan åt så att öglan som nu skapats genom den sista knuten garn låser knutarna på ståltråden. Lämna resterande bit av ståltråden kvar som den är. Den är till för att fästa fjädern i riset då den är färdig.

6. Kamma

För att göra fjädern fluffig kan du kamma den liksom du ser på bilden här under. Beroende på vad du använder för garn kan det ibland vara enklast att först snurra upp garntrådarna för hand och sedan kamma. Kamma tills du får önskat resultat.

7. Klipp formen

Klipp sedan det utkammade garnet till en fjäderform, precis så bred eller smal som du själv tycker passar.

8. Klart!

Nu är din fjäder klar och redo att fästas i riset. Snurra den del av ståltråden som är kvar runt en av grenarna. Voilà!




Fjäder i tyg

Har du stuvbitar av tyg hemma? Perfekt, då kan du enkelt göra egna påskfjädrar! Har du inte tyger liggande finns det också massvis att hitta i secondhandbutiker och på loppisar för en billig peng. Bra att tänka på är dock att tyget gärna ska vara hyfsat tunt.


Du behöver

Tyg i önskad färg/färger

Ståltråd

Sax


1. Klipp tyget

Klipp tyget i fjäderform. Gärna i olika storlekar om du tycker det passar i ditt påskris.

2. Klipp ståltråden

Klipp ca 15 cm långa bitar av ståltråden.

3. Trä ståltråden

Trä ståltråden sicksack genom fjäderns mitt.

4. Klart!

Din fjäder är färdig och kan fästas i påskriset!




Fjäder i tapet

Fjädrar går också utmärkt att göra utav tapet, andra papper i fina färger eller varför inte sidor ur gamla böcker?! Så här gör du:


Du behöver

Tapet/fint papper

Ståltråd

Sax


1. Klipp pappret

Klipp fjäderformer av ditt papper. Vill du kan du göra dem olika stora.  

2. Klipp detaljer

Klipp små jack i din fjäderform. Olika djupa, smala och täta beroende på vad du tycker passar.

3. Vik till fjädern

Böj till din fjäder något på längden så att den får en rundad form och inte ligger helt platt mot bordet.

4. Klipp ståltråden

Klipp ståltråden i bitar om ca 15-20 cm var.

5. Trä ståltråden

Gör ett hål i ena änden av fjädern med ståltråden och trä den genom hålet. Gör sedan en ögla av ståltråden genom att tvinna ihop dess ändar.

6. Klart!

Fjädern är klar att hängas i påskriset!