search

Hållbara Material

I vårt arbete med att skapa ett koncept med hållbara produkter och kunna erbjuda er som kunder det bästa för er såväl som miljön så är vi noggranna med vilka material vi väljer att jobba med. När vi säger handplockade och noggrant utvalda så menar vi det. Vi kompromissar inte med material och produktionsmetod. Här kan du läsa om några av de material som vi anser är hållbart producerade, bra för vår miljö och för dig som ska leva och använda dem.


Tvättad Ekologisk Bomull 

Bomullen som används i våra bomullstyger är ekologiskt odlad. Ekologiskt odlad bomull innebär att inga kemiska bekämpningsmedel eller konstgjorda gödningsmedel får användas. Marken där bomullen odlas på måste ha varit fri från kemikalier i minst tre år. Bomullen är kammad vilket innebär att den under skörd och produktion behandlas annorlunda än vanligt bomull. Detta ökar mjukheten i tyget samt gör det mer slittåligt och hållbart.

Crinkle: Den kammade bomullen vävs till Percale-tyg med en täthet på 200 trådar. Resultatet är en matt, sval och krispig textil med jämn yta. Garnet är tvistat lite extra för att ge den fina vintagelooken samt att tack vare sin skrynkliga egenskap ger en svalkande känsla.

Waffle: Till skillnad från Crinkle så är det kammade bomullsgarnet vävt med dubbla garn i både varp och väft. Garnet är vävt för att producera ett texturerat tyg med gallerliknande mönster av försänkta kvadratiska former som liknar ett våffeljärn. Texturen på våffelväv ger tyget egenskaper som hjälper till att isolera och hålla värmen. Tyget är dessutom väldigt absorberande och slittåligt.

Tygerna styckfärgas och sedan tvättas vilket dels ger den en härlig vintagelook men också gör den mjuk. Detta innebär också att varje produkt är unik i sin färg och kan skilja sig något men då den är tvättad så kommer färg och storlek bevaras så som du köper den.


Tvättad Europeiskt Linne

Linnetyg är ett av våra äldsta material som man tror härstammar från stenåldern. Tyget är mycket slittåligt och håller i många år om den sköts på rätt sätt. Det linnetyget vi använder i våra linneprodukter är ekologiskt odlat i Belgien. Vi har valt att köpa vårt linnetyg därifrån då miljökraven är mycket höga vilket gör miljöpåverkan så låg som möjligt. Klimatet i denna delen av världen är också fördelaktigt för en miljövänlig produktion av linne. Det regniga och svala klimatet gör att mängden skadedjur är minimal. Dessutom klarar linnet sig bättre än många andra odlingar tack vare att den har en viss motståndskraft mot bland annat sjukdomar. Linnetyget är styckfärgat och sedan tvättat för att ge den en mjuk och härlig finish. Detta innebär också att även denna produkt är unik i sin färg och kan skilja sig något men då den är tvättad så kommer färg och storlek bevaras så som du köper den.


Återvunnen bomull

Trots att det idag finns flera miljövänliga sätt att framställa produkter så är återvunnet alltid bäst. Ett plagg har störst miljöpåverkan när det tillverkas första gången av råmaterial. Det är där det går åt mest vatten, energi och i visa fall kemikalier och färgämnen. Att kunna återvinna och skapa nytt material av gamla plagg eller spillbitar blir då det bättre alternativet. Det förlänger både plaggets och råmaterialets livslängd, och hindrar dem från att slängas, en bra investering för vår miljö. För att skapa återvunnet bomull så river man sönder materialet och skapar textilriv. Man använder detta sedan för att spinna nya trådar. Då fibrerna i bomullen rivs så blir de kortare än i ny bomull, därför kan återvunnen bomull bli mindre slitstark än ny. Dock finns det fortfarande många användningsområden som de passar till. Ett exempel är bäddtextilier och tygpåsar.


Kantha

Kantha är en typ av broderi som används i vissa delar av Indien och Bangladesh. Broderiet används för att laga eller återvinna saris för att skapa plädar och kuddar. Detta är en tradition som började som ett sätt att nyttja de tygbitar som fanns till att skapa något av värde som ett täcke att hålla värmen med. Över tiden har denna tradition som går i generationer blivit ett sätt för kvinnor att skapa Kantha till sina nära och kära. De broderar in önskningar om välmening och berättar historier. Väldigt detaljerade och genomarbetade Kanthas brukar användas som bröllopsgåvor eller en gåva till en nybliven mamma.

Dessa plädar är alla helt unika och är skapade av saris i silke och bomull. Mängden material varierar vilket gör varje pläd unik. Man kan även se små hål i tygerna från gamla stygn eller lagningar. Detta är det perfekta sättet att återvinna och skapa något som bär med sig en historia om produktens ursprung.


Trasmattor

Metoden att skapa mattor av material som fanns runt omkring har pågått i Sverige sedan sent 1800-tal. På den tiden skapades trasmattor av överblivet garn, tagel, nät som inte kunde användas mer, halm, bast och säv. I de delar av landet där lin odlades användes även det. Trasmattan föddes av sparsamhet, att allt ska kunnas tas tillvara och inget förfaras. Man började göra trasmattor när lump för papperstillverkning slutade användas. Nya framställningsmetoder hade gjorts för att kunna tillverka papper av trä och då blev det ju tyger och gamla kläder över som sedan klipptes till trasor. Trasorna sys ihop till en lång remsa som man sedan väver mattan på. Trasmattor är ett fantastiskt sätt att återvinna material och berättar även en historia om vilken tidsepok de kommer ifrån. Varje matta blir helt unik även om de kan ha samma återvunna tröja i dem.


Vegetabiliskt garvat läder

Garvning är den procedur som används för att omvandla hud till användbart läder. Genom garvning koncentrerar man materialet och gör det hållbart. Den vanligaste metoden för att garva läder är kromgarvning. Denna metoden är väldigt tidseffektiv men dock väldigt skadlig för vår natur samt människor. Det bättre alternativet är vegetabiliskt garvat läder. Detta läder garvas med naturliga syror som finns i växtarter såsom bark, grenar, löv, rötter och frukt. Denna typen av garvning innehåller inga skadliga kemikalier och processen är mer tidskrävande. Resultatet håller däremot en helt egen klass och lädret får med tiden en patina som är enastående vacker.


Återbrukade möbler

Att återbruka möbler är något som gjorts i alla tider. Det är inte bara bra för miljöpåverkan att inte producera nya möbler utan det tillför en viss känsla och karaktär till ett hem. Återvunna möbler kommer från hem där tiden har satt sina spår och gett möbeln sin patina. Givetvis vill man i första hand lämna möbeln i sitt originalskick. I vissa fall kan man behöva renovera möbeln för att stärka kvaliteten så den håller ännu längre. Ibland går de gamla möblerna inte att repareras till originalskick. Då kan de renoveras eller byggas om till något nytt . Detta kallas för re-design eller upcycling. Då skapas en ny möbel med ett nytt användningsområde men har fortfarande kvar patinan av originalmöbler. Här har bara kreativiteten sin begränsning, så låt kreativiteten flöda.  

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.