search

AB Småland, född från hjärtat av Smålands gröna skogar

Älmhult 1979, grunden sattes……

Dammolnet efter våra cyklar hängde fortfarande kvar mot villornas gräsmattor på Sölvegatan i Älmhult. Tre klasskamrater som skulle skiljas för dagen stod lutade över sina bockstyren i vägkorsningen och tittade på varandra. Vad mode gäller hade jag vid den tiden ingen aning om, förrän min vän på cykeln bredvid frågade mig varför inte jag hade pösjeans när alla andra hade det. Där stod jag i mina utsvängda manchesterbyxor och skämdes. Snabbt som attan cyklade jag hem och bad mamma sy om mina byxor.

Jag kommer från en småländsk familj som alltid har sett värdet i att återbruka saker och ting. Från storebror till mellanbror till mig; lite så var det med allt. Min mamma och bror sydde och det satte igång mitt intresse för mönster och former. Min störste bror var konstnär som ju också inspirerade till att skapa. Vi satt kanske inte på allt smör i Småland, men vi hade en stark gemenskap och har man inte råd så får man ta vad man har. Med den andan runt bordet startade en blomstrande tid av nyfikenhet, skaparglädje och engagemang.

Att möblera om hemma var ett av mammas intressen och där var jag inte sen att vara involverad då jag älskar förändring och det satte grunden till känslan för rummets komposition och tempot till förnyelse men att utgå ifrån det man har som bas istället för att skaffa nytt hela tiden. Vårt hem var också öppna famnen för alla kvarterets barn där mammas nybakta bullar trånades efter som troféer och var bästa pausen på en dag ute i skogen byggandes kojor eller lekandes röda vita rosen i kvarteret. Att få skapa en sådan paus i vardagen blev grunden till vårt café och även öppna famnen - andan för hela stället. Mammas gröna fingrar skapade en oas av växtlighet där hemma med inslag av atriumgård, berså och kullar och land där det inte fanns en rak linje och där det var blommande växter under hela vår och sommarsäsongen i samtliga land. I Vårt Orangeri försöker vi ge den inspirationen och harmonin till er som jag fick av vår trädgård.

Barndomsåren har gett mig en nära relation till naturen och den mystik som gärna uppstår mellan en nyfiken smålänning och Älmhults urskogar. Det blev en del av min vision och jag ser det som min uppgift att slå ett slag för hållbarhet, återbruk och äkta material.

Denna resa som startades för herrans många år sedan fortgår än idag och har tagit formen av AB Småland.

Visionen. Ett livsstilskoncept där det oväntade möter det traditionella. Redesignad heminteriör och mode blandat med nydesignat i ekologiskt eller återvunnet material där vi bjuder in dig att vara med i skapandet. Vår ambition är att erbjuda en inspirerande mötesplats med en kreativ atmosfär där alla känner sig välkomna. 

Med vänlig hälsning, Bruno Bergenholtz

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.